Nog een dagje langer oogsten

Hallo allemaal! Na het afronden van de eerste fase (stimuleren van aanmaak stamcellen), ben ik gisteren de tweede fase ingegaan (oogsten van stamcellen).

Het oogsten van de stamcellen gebeurd middels een grote machine (een soort dialyse apparaat) dat wordt aangesloten op de neklijn die bij mij geplaatst is (zie vorige update). Mijn bloed loopt via deze verbinding door naar het apparaat en hier worden de stamcellen er uitgefilterd. Hieronder kan je zien hoe die opstelling er uit ziet:

Stamcellen oogsten

De sessies van het oogsten van stamcellen duren vrij lang, ongeveer 5,5 uur per dag! Gedurende deze tijd gaat mijn bloedvoorraad twee keer volledig door de machine heen om de stamcellen hieruit te filteren. Uiteindelijk komen ze dan in een los zakje terecht, wat er zo uit ziet:

Zakje stamcellen

Het lijkt geen hele grote hoeveelheid, maar dit zakje bevat al miljoenen stamcellen! De hoeveelheid die ze graag willen verzamelen komt neer op 2 miljoen stamcellen per kilogram lichaamsgewicht. Uitgaande van mijn gewicht van zo’n 65 kilogram, mikken ze dus op een totaal van minimaal 130 miljoen stamcellen!

De eerste dag hebben ze ongeveer de helft van de benodigde hoeveelheid kunnen verzamelen, vandaag was dit helaas maar een kwart. Dit betekent dat ik morgen nog een extra dag aan het apparaat mag hangen om de rest van de benodigde stamcellen te verzamelen. Een korte vertraging, maar dat is verder geen ramp! Je voelt weinig van het hele proces. Wat je vooral merkt is dat je lippen bij vlagen gaan tintelen, heel apart! Op naar morgen, naar verwachting de laatste dag van het oogsten…

Tot snel!

Groetjes, Stephan

3 Responses to “Nog een dagje langer oogsten

 • Ik volg jullie natuurlijk. Klinkt allemaal positief, wat natuurlijk heel fijn is. Fijn dat jullie goed kunnen communiseren met de doktoren.
  Uit de grond van mijn hart, wens ik, dat het een groot sicces voor je gaat worden ( ook voor je ouders, die er altijd voor je zijn)
  Stephan houdt de moed erin en dan gaat het goed komen.
  Hielko en Ellen

 • Gaat helemaal goed komen Ellen! Ontzettend bedankt, hartstikke lief ❤

  Groetjes,
  Stephan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *