Weer een weekje thuis, hoe staat het er voor?

Inmiddels ben ik alweer iets meer dan week thuis en moet ik zeggen dat het toch wel weer fijn is om in Nederland te zijn!

Hoe is het de afgelopen week gegaan en hoe zien mijn dagen er op dit moment een beetje uit? In principe is er niet zo heel gek veel veranderd ten opzichte van mijn isolatie periode en dit is voor een groot deel te wijten aan de corona epidemie. Mijn lichaam is momenteel natuurlijk herstellende en nog behoorlijk verzwakt en zodoende behoor ik ook tot de risicogroep. Het krijgen van corona op dit moment zal waarschijnlijk voor mij ook fataal zijn.

Gelukkig heb ik behoorlijk wat ervaring opgedaan in Rusland met het in isolatie zitten en veranderd er dus momenteel niet zo gek veel voor mij. Gelukkig heb ik hier wel een stuk meer bewegingsruimte en gewoon het Nederlandse televisie aanbod, dus dat is wel prettig.

Afijn, hoe zien mijn dagen er op dit moment een beetje uit? Wat betreft eten ben ik nog altijd erg gezond bezig. Mijn ontbijt bestaat doorgaans uit kefir (gefermenteerde yoghurt) met havermout en geroosterde noten. De lunch bestaat doorgaans uit bruin brood en twee gekookte eieren, wat later in de middag eet ik vaak een bord met boekweit en suddervlees en heb ik de appels uit de magnetron er ook in gehouden haha. Het avondeten bestaat uit een maaltijd met veel groeten. Daarnaast heb ik ook nog aanvullende drinkvoeding om wat sneller weer op gewicht te kunnen komen. Bij terugkomst uit Rusland bleek toch dat ik ongeveer 5.5kg was afgevallen, hier is inmiddels al ongeveer 1,5kg van terug!

Gewone yoghurt/melkproducten worden op dit moment nog afgeraden, eveneens zijn rauwe producten (zoals bijvoorbeeld groente, fruit en noten) ook nog steeds niet toegestaan tijdens mijn herstel. Alles moet dus gekookt, gebakken (of in het geval van noten: geroosterd) zijn. Hoe dan ook moet het goed gegaard en bacterievrij zijn 🙂

Hoe gaat het verder met mij? Wel goed eigenlijk. De meeste dagen voel ik me goed, ben ik naast het gezonde eten al bezig met wat lichte oefeningen en daarnaast ook gewoon nog veel aan het rusten voor herstel. Tot op heden zijn veel van de symptomen waar ik last van had met de MS sterk verminderd of zelfs helemaal verdwenen, wat natuurlijk echt grandioos is! Ik wil hierin uiteraard niet te voorbarig zijn, momeneel is het niet duidelijk te zeggen of deze symptomen (tijdelijk) verdwenen zijn door een maand lang corticosteroïden en behoorlijk veel andere medicatie toegediend te hebben gekregen, of dat dit werkelijk herstel is. Over een maand of 6 kan ik pas met enige zekerheid zekerheid zeggen wat werkelijk als herstel gerekend kan worden. Houdt in gedachten dat het doel van de behandeling ook is om de progressie van de ziekte stil te leggen, eventueel herstel is een pure ‘bonus’ en is dus geen zekerheid. Desondanks ben ik er superblij mee dat het er op dit moment in ieder geval erg goed uit ziet! Ik zal in een volgende update nog wat meer over deze verbeteringen in detail treden.

Zoals gezegd heeft mijn lichaam nog een lange weg te gaan voor het herstel en dit is ook gebleken uit de eerste bloedtest bij de hematoloog. Hieruit is onder andere gebleken dat mijn leverwaarden véél te hoog zijn. De reden hiervoor is de chemo en een maand lang dagelijks veel medicatie. Dit is dus niet onverwacht, maar moet wel in de gaten worden gehouden om te kijken of dit zich hersteld. Daarnaast zijn de waarden van mijn nieren weer wat te laag. Ook niet echt zorgwekkend, maar wederom belangrijk om in de gaten te houden. Ook mijn witte bloedcellen liggen momenteel hoger dan de normale marge, wat ook niet helemaal goed is. Gelukkig heb ik hier lichamelijk geen last van of symptomen die er op duiden dat dit momenteel tot problemen leidt, dus dat is goed 🙂 De volgende bloedtest is volgende week vrijdag. Ik zal jullie via een update weer aangeven of er verbetering is op dat gebied. Op dit moment houdt ik ook nog dagelijks mijn temperatuur en bloeddruk bij om vast te stellen dat deze binnen normale waarden vallen. Mocht dit niet zo zijn moet ik namelijk even aan de bel trekken, dan moet er wellicht actie ondernomen worden. Voor nu lijkt alles op dat gebied echter in orde te zijn.

Oh ja… Het haar op mijn hoofd is ook volledig uitgevallen kort na terugkomst in Nederland en ik wil jullie natuurlijk niet onthouden van een foto hiervan 😉 Enjoy!

Tot de volgende update weer!

Groetjes, Stephan

10 Responses to “Weer een weekje thuis, hoe staat het er voor?

 • Fijn dat je weer thuis bent. Sterkte met je herstel. De kappers zijn dicht, dus dat haar is alleen maar makkelijk. Binnenkort een keertje zwaaien door het raam. En als er wat is, dan hoor ik het wel. je buuf.

 • Henk en Lenie
  4 jaar ago

  Hoi lieverd,
  Door die corona virus ben je niet meer de enige die geïsoleerd binnen zit.
  Gelukkig is het mooie weer in aantocht en kan je lekker in de tuin zitten, al is het onder een parasol natuurlijk.
  Hartstikke bedankt voor je leuk geschreven bericht en we hebben toch ff moeten lachen om je kale koppie, wat je eigenlijk niet gek staat daarbij komt het voor nu zeker goed uit.
  Dikke knuf en veel liefs
  Henk en Lenie
  ❤️

  • Paul van der Aar
   4 jaar ago

   Hoi Stephan,
   Als ik al je updates lees kan je zo aan de slag als hoofdverpleger in het ziekenhuis. Je kan het erg goed verwoorden zodat het voor de leek ook goed te begrijpen is.
   Ik wens je alle sterkte toe met je verdere genezingsproces.
   Trouwens, goede foto waarbij vooral de levendigheid van je ogen míj opvalt.
   Greetz

 • Het staat je geweldig, schat! Niks meer aan doen, de zomer is in aantocht! ❤❤

 • Blij dat het de goede kant opgaat. Was ook niet niks die behandeling. Veel beterschap, gr Mieke

 • Fijn te horen dat het goed met je gaat.
  Hopelijk laten de bloedwaarden dat volgende week ook zien.
  Dat kale hoofd staat je prima!

 • Cheers to you Stephan,
  Steadier, stronger, and getting better. Wishing you
  more strength with each coming day. I like the new
  look, with those big sparkling eyes. Your face says
  it all. You glow with happiness. SUCCESS !!

 • Mooi jongen,
  Het koppie is helemaal van deze tijd en dat de kappers dicht zijn is voor jouw geen voordeel of nadeel.
  Niet nodig en het scheelt weer geld.
  Ik lees uit alle verhalen dat het langzaam, langzaam vooruit gaat.
  Maar pas op hè, met het virus.
  Hou je goed, we denken aan jou.
  Gerard en Annelies

 • Dankjewel iedereen voor de lieve woorden! Ik zal morgen weer een nieuwe update plaatsen 🙂

 • Really nice to hear you are doing well!! And so the microwaved apples are a recommended dish?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *